Задържаха "Краля на криптовалутата" в Бразилия

Клаудио Оливейра е с обвинение за присвояване на около 300 млн. долара
6 юли 2021 18:28, Петя Славова
3
Задържаха "Краля на криптовалутата" в Бразилия
Снимка: БГНЕС

Бразилецът Клаудио Оливейра, известен като "Кралят на криптовалутата", беше задържан по обвинение в присвояване на около 300 милиона долара, принадлежащи на инвеститори, съобщава БГНЕС, позовавайки се на  BBC.

Оливейра беше президент на Bitcoin Banco Group, криптовалутна група, която блокира акаунти на клиенти преди три години и обяви загубата на седем хиляди биткойни.

Полицейски служители в град Куритиба в бразилския щат Парана на пресконференция определиха Оливейра за лидер на престъпна организация, участваща в пране на пари и присвояване на стотици милиони долари в криптовалута, както и в нарушаване на процеса на фалит. На Oливейра и други служители на Bitcoin Banco Group са предявени пет заповеди за арест и 22 заповеди за издирване, се казва в прессъобщение на полицията на щата.. Акаунтите, свързани с групата, са блокирани.

Операцията с кодово име Daemon е проведена след разследване, стартирано през 2019 г. въз основа на оплаквания от предполагаеми жертви на измама, на които не са върнати пари, вложени в криптовалута. Няколко месеца по-късно групата заяви, че е била хакната, в резултат на което е загубила седем хиляди биткойни (около 240 милиона долара по текущия обменен курс) и не може да изпълни задълженията си за връщане на депозити.

Заведени са няколко дела срещу Bitcoin Banco. През август полицията за първи път нахлува в офисите й, като иззема около 25 биткойни – според компанията е била използвана сила срещу служители без причина.

През юни щатският съд в Парана нареди на групата да предостави доказателства за хакването, но BBG така и не го направи. Тя постигна извънсъдебно споразумение с клиента, по чийто иск съдът се произнесе.

През юли Bitcoin Banco получи разрешение в съда за реорганизация - компанията обеща да преструктурира финансите си и да започне да изплаща дълговете си, за да избегне фалит. В началото на 2020 г. обаче се оказа, че компанията не спазва съдебното решение, продължава да привлича нови клиенти и пренебрегва задълженията за плащане на стари сметки.

На този фон данъчните документи на Оливейра бяха изтекли в пресата, в които той сочи, че притежава гигантско състояние от 25 хиляди биткойни или - по това време - 210 милиона долара. Документът е от 2018 г., но медиите не могат да потвърдят неговата автентичност или актуалността на посочените в него цифри.

От действията на Оливейра има хиляди потърпевши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кралицата на криптовалутата Ружа кога ще хванат?................................. Този бразилец е дребен измамник....................Титлата му трябва да бъде "Баронът на криптовалутата"
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е 'криптовалута'? Какво е 'биткойн'?